vineri, 17 iunie 2011

Copii in Spania


Sa ai un copil in Spania poate aduce neobisnuit de multe avantaje pentru acel copil. Sa ai un copil in Catalunia iti poate aduce si niste dureri de cap suplimentare, mai ales ca la scoala se vorbeste catalana si este aici limba oficiala de studiu, pe langa spaniola.

Avand in vedere ca majoritatea cuplurilor care au copii au trecut de prima tinerete si aici perioada de "incercari" este de un an, guvernul spaniol incurajeaza natalitatea inclusiv prin investitii majore in programul de fertilizare in vitro. Acest fapt este benefic si pentru tara si pentru cuplu, prin sistemul de asigurare/coasigurare de sanatate statul suporta o parte din cheltuieli. Asa se face ca numarul de gemeni pe care-i vedem pe strada este cu muuuult mai mare decat in Romania si ne face sa speram ca exista o sansa si pentru gemenii pe care mi-i doresc.

Numarul de parcuri pentru copii este impresionant si, foarte important, primariile incearca sa faca fiecare parc pentru copii unic, oferind cat mai diverse si neasteptate forme de zbenguiala. Nu de putine ori am regretat ca nu am varsta si greutata pentru a profita de unele minunatii. Le pune la bataie imaginatia in zeci de feluri.

Chiar daca programul de scoala este mai lung decat in Romania si numarul de activitati extrascolare mai mare, vacantele sunt aici un exemplu prin numarul de activitati, targuri si evenimente disponibile pentru copii. Un copil care are unde sa-si elibereze energiile este mult mai fericit si multe dintre activitati ii implica si pe parinti. N-am auzit pana acum fata vecinilor urland, tipand sau plangand. Nici in parcuri nu i-am auzit urland. Singura galagie pe care o aud in vacante, la sfarsit de saptamana sau dupa ora 5 sunt cantecelele sau strigatele de joaca. Nici pe ceilalti copii din zona nu i-am auzit vreodata sa utilizeze strigatele acelea care implica de obicei pedepsele sau rasfatul precum prin Romania. Poate ca am avut noi noroc sau poate se poate face educatie si in alt fel.

Cu tot numarul mare de activitati disponibile, unul din patru copii spanioli este obez. Acest lucru este surprinzator intr-o tara in care oamenii fac sport si la varste inaintate. Nu de multe ori am vazut oameni peste 70 de ani alergand, mergand cu bicicleta, pe role sau chiar facand plimbari alerte. Foarte putini au gabaritul depasit si asta ne-a facut sa acordam mai multa atentie miscarii. Plimbarile de cateva ore au devenit obisnuinta si pentru noi.

Acest stil de viata a adus insa si presiuni suplimentare pentru copii si adolescenti. A crescut numarul celor care sufera de diferite afectiuni articulare sau care sunt nevoiti sa ajunga la interventii chirurgicale. Deloc surprinzator, majoritatea sunt "fotbalistii lui tata". Pentru o tara care a castigat Cupa Mondiala si pentru un club care a jucat foarte bine in ultima perioada, nu-i greu de ghicit cauzele.

As vrea sa am un copil aici? Da! Ar fi si un avantaj o perioada mai mare de lucru inainte pentru a primi bonusul acordat de stat. Si faptul ca nu trebuie sa dai mita la femeia de servici care da pe jos si schimba asternuturile, la portar, la asistente, la moasa, la anestezist, la doctori, la asistente sau la orice om cu care intri in contact intr-un spital. In plus, daca doresti musai, poti cere cetatenia spaniola pentru copil dupa un an, facand dovada ca ai locuit impreuna cu copilul in Spania in toata aceasta perioada. Acest lucru nu are de a face cu alocatia, insa nu stiu inca daca acordul in privinta dublei cetatenii a fost semnat intre Romania si Spania. In caz contrar trebuie sa alegi o singura cetatenie.

Un comentariu:

Dulcegarii culinare spunea...

Interesant articol ! bebelusul din poza e de reviste. E al tau??