luni, 17 ianuarie 2011

Propunere refuzata


Partea cu plecatul din Romania a fost grea si usoara in acelasi timp. Dar si acomodarea la o noua lume are partile ei bune si rele.

Un pas pe care l-am facut chiar inainte de a pleca din tara a fost inscrierea pe Tjobs, care are oferte din mai multe parti ale lumii.

Mi-am completat frumusel CV-ul si am aplicat la una dintre oferte cu o scrisoare de intentie in care mentionam clar si la obiect unde ma voi afla de la inceputul anului 2011.

Iata cum a decurs colaborarea cu cel care a pus anuntul:

1. A trimis o invitatie pe Yahoo Messenger cu a adresa in care nu se regasea nici un indiciu asupra viitorului contact de adaugat, parand mai mult o insiruire aleatorie de litere. Invitatia nu continea un oarecare mesaj in care sa fie mentionat cine si de ce vrea sa fie adaugat la lista mea de contacte. Asa cum procedez de multi ani, acest tip de invitatii primesc din start Ignore si Block.

2. Primesc un mesaj pe o alta adresa de email, cu subiectul "Anglia", de data aceasta cu numele expeditorului personalizat. Nu gasesc nici o formula de introducere de genul "Buna ziua", "Stimata doamna" sau "Tu aia care ne-ai contactat". Nu, formulele de adresare sunt pur si simplu optionale intr-o astfel de comunicare!

Continutul mesajului: ati aplicat cu un CV, va trimit atasate documentele, daca aveti nevoie de ajutor la completarea lor sa ma contactati.

3. Mesajul nu este semnat. "Gigel, cu functia aia de o stii tu, compania pe care o stii tu" ar fi fost foarte bine. Nu am avut nici un indiciu in text macat daca era vorba de un el sau de o ea.

Pe cuvant ca am citit scrisori "nigeriene"(stiti, cu tipul din Nigeria care are la dispozitie miliarde pe care numai tu poti sa-l ajuti sa le scoata de la banca si primesti jumatate) mai bine puse la punct.

4. Mesajul a fost primit dupa cel putin trei saptamani de la transmiterea CV-ului si cu cel putin 2 saptamani dupa blocarea tentativei de contactare prin Yahoo Messenger.

5. Compania nu are site propriu si nici adresa profesionala. Adresa de genul "numele companiei@yahoo.com" nu e adresa profesionala. Este inca un motiv de suspiciune. In conditiile in care un domeniu propriu si o adresa asociata acestuia nu este chiar o avere, ceva lasa de dorit.

6. In mod sigur am aplicat pentru o colaborare in Spania. Care ar fi fost motivul pentru care am primit indicatii pentru Anglia inca nu stiu.

In aceste conditii am trimis un mesaj in care refuzam colaborarea. Nu numai ca scrisoarea de intentie si CV-ul(sau macar adresa din el) au fost ignorate, partea cu locuitul in Spania fiind un "amanunt" destul de important, dar modul in care te prezinti unui om, modul in care prezinti compania pe care o reprezinti este o parte importanta a garantiei pe care o oferi in mediul de afaceri. Pentru ca un client, un angajat, un colaborator, un partener de afaceri, toate aceste ipostaze fac parte din modul in care tu interactionezi cu acest mediu.

7. Ceea ce a intarit si mai mult convingerile mele a fost mesajul venit ca raspuns dupa refuzarea ofertei de colaborare. Formula de intampinare ignorata, semnarea mesajului de asemenea ignorata, garantia ca "multi prieteni si cunostinte au apelat la serviciile companiei pana acum". Dupa modul in care a fost formulat mesajul, banuiesc ca e vorba despre un barbat, mai ales modul de adresare si alcatuire a frazelor a lasat acest lucru de banuit(si experienta personala in relatiile cu clientii).

Concluzia povestii: indiferent daca aceasta oferta era reala si bine intentionata sau pur si simplu avea mai putine garantii decat ar fi de preferat, acest lucruri ar trebui sa puna in garda pe oricine primeste mesaje asemanatoare. Chiar daca va veti confrunta sau nu cu probleme, un astfel de partener de afaceri sau angajator este lipsit de respect fata de voi si aveti de la inceput un semn de avertizare "pe riscul vostru".

Niciun comentariu: