duminică, 17 ianuarie 2010

Inapoi la orasul cenusiu


Perioada sarbatorilor de iarna este singura ocazie cand intreg orasul se imbraca in lumini de sarbatoare, cand strazile par mai putin cenusii si cladirile mai putin lipsite de culoare.

M-am intrebat intotdeauna cand e prea devreme pentru aprins luminile. In Iasi se alege in mod traditioanl data de 1 decembrie. Anul acesta au fost indoieli datorita numeroaselor bannere agatate pe decoratiuni si langa acestea.

Saptamana ce tocmai a trecut o parte din decoratiuni au fost stranse si presupun ca nu mai este mult si le vor indeparta pe toate. Strazile vor fi din nou pustii, mai putin luminate si fade. Vom incepe sa vedem mai mult gropile recent aparute in strazile "reparate" de curand pentru care Iasul este imprumutat pentru 20 de ani. Umbla vorba ca un anumit primar trebuia sa ajunga ministru de interne, dar nu mai avem ocazia sa aflam.

Nu m-am saturat de decoratiunile de Craciun. Le-am strans cu greu, cu sentimentul ca s-a terminat prea repede. Nu m-am bucurat indeajuns de ele.

Tot saptamana trecuta am primit si prima oferta pentru 14 februarie. Sa primesti cu o luna inainte oferte pare ca este o noua gaselnita. Din pacate, decoratiunile vor impodobi doar vitrinele magazinelor si marile centre comerciale. Strazile vor ramane inca 11 luni urate, prost luminate, pline de praf sau de balti, cu sistemul de canalizare prost pus la punct.

Anul acesta se grabesc toate: 14 februarie, 1 si 8 martie si pe 4 aprilie Pastele. Un prim semestru al anului in care vom fi bombardati cu oferte promotionale, un semestru in care aproape auzi mesajul "Cumparati! Cumparati! Cumpratati!".

Cand e prea devreme pentru sarbatori si cand e prea tarziu?

Niciun comentariu: