miercuri, 24 iunie 2009

Lumea mea, lumea ta, lumea noastra


Despre cei care relationeaza mai greu cu ceilalti se spune ca sunt intr-o lume a lor sau rupti de realitate. Fiecare dintre noi cunoaste anumite persoane care au diferite rupturi fata de realitate, unele dintre aceste rupturi fiind de ordin sentimental, la nivel de asteptari, altele sunt legate de supra sau subapreciere.

Incepand cu Noam Chomsky aceste "lumi" au fost mai bine definite prin intelegerea modului in care "functioneaza" oamenii. Fiecare om isi creaza si dezvolta propriile perceptii si interpretari asupra lumii inconjuratoare prin trei procese foarte clare:

1. procesul prin care stergem informatia. Nimeni nu are memorie de elefant. Ca sa putem invata lucruri noi, trebuie sa uitam altele, sa eliberam spatiul. Cum ar fi sa-ti aduci aminte cand te-ai lovit prima data in cot sau orice alt fapt care nu te-a influentat semnificativ?

2. procesul prin care distorsionam informatia. Suntem foarte creativi cand retinem ceea ce ne impresioneaza, schimband ceea ce vedem. Pentru unii primul sarut e dat uitarii sau prima intalnire cu alesul/aleasa, pentru altii e ceva de povestit si nepotilor.

3. procesul prin care generalizam. Sa spunem ca o persoana trebuie sa rezolve si sa actioneze intr-un anumit fel pentru o perioada de timp si rezultatele sale nu numai ca intarzie sa apara, dar constati ca nici macar nu face demersuri pentru obtinerea respectivelor rezultate, fiind mai mult ocupata sa planuiasca viitoarele actiuni personale, care nu te implica. Afli ca a facut si cu altiii la fel. O recomanzi si altcuiva? Sau trimiti un avertisment?

Toate cele trei procese duc la crearea unei realitati proprii, la crearea propriei lumi prin care filtram doar ceea ce ne convine. lasam sa intre si sa iasa in lumea noastra doar acele lucruri care corespund lumii personale.

Sunt fericita sa constat dupa aproape sase ani de casatorie ca fiecare are inca lumea lui si ca lumea noastra e solida si cladita pe aceleasi sperante si vise.

Ca sa inchei pe ton vesel, eu am lumea cartilor si a filmelor, el are World of Worcraft si povestirile fantastice(fantasy). Pisicile au locul si lumea pe care o vor ele si toti patru ne miscam in acelasi spatiu, acum marit.

Niciun comentariu: