joi, 12 martie 2009

Umbero Eco: « Nenorocitii de romani !». O ironie ce face cat o campanie de imagine


In sfarsit, o stire cu cap, preluata de pe Romanian Global News de numerosi romani si pe care o sprijin:

Marele filosof si scriitor italian Umberto Eco a publicat un editorial in "L'Espresso", in care isi ironizeaza subtil compatriotii, "orbiti" de manipularea presei. Subiectul "romeni" a depasit in Italia spatiul alocat stirilor obisnuite si a devenit tema pentru emisiuni de divertisment, talk-show-uri si editoriale.

Umberto Eco a intervenit in favoarea comunitatii romanesti din Italia printr-un editorial in ultimul numar al saptamanalului "L'Espresso", citat de Adevarul.

Intitulat ironic "Nenorocitii de romani", articolul cuprinde lista celor mai cunoscuti infractori din Peninsula, dar ale caror nume au fost "romanizate" cu terminatiile specifice etnonimelor romanesti.

De ironia acida a autorului nu scapa nici premierul Silvio Berlusconi care devine Berluschescu. Umbero Eco ii lui Berlusconi ca a dat publicitatii date legate de violuri cu care sa justifice legalizarea patrulelor civile: 7,8% din violuri sunt comise de romani, iar 6,3%, de marocani. Scriitorul observa insa ca majoritatea violurilor sunt comise de italieni, in mare parte in familie, ponderea acestora ajungand la 60,9%.

"Palatul Viminale (sediul guvernului - n.r.) a incercat sa emita anumite comunicate jenante privind violurile, potrivit carora, in 60,9% din cazuri, cei responsabili sunt cetatenii italieni (printre altele, sociologii stiau deja ca cea mai mare parte a violurilor au loc in familie, asa ca bine au facut Berlusconi, Casini, Fini si altii ca au divortat, pentru a evita astfel de situatii dramatice). In ceea ce priveste restul violatorilor, tinand cont de faptul ca romanii sunt la moda, se pare ca ei sunt responsabili doar de 7,8% din violuri, in timp ce marocanii si-au adjudecat un bun procent de 6,3%. Asta, ei (guvernul, n.r.) nu ne-o mai spun. (...) Acesti romani au distrus imaginea unei tari de oameni cinstiti, cu teama lui Dumnezeu, straini de violenta, care respecta diferentele etnice, religioase si politice. Bine ca ne-am dat seama, in sfarsit, ca ei erau vinovatii, ca altfel am fi continuat sa sapam intre dosarele filo-sovietice, fara sa gasim ceva, in timp ce acum, cu o buna organizare a patrulelor Ligii Nordului, vom putea, in sfarsit, sa readucem legea si ordinea in tara noastra cea lipsita de noroc."

Mai multe detalii pe pagina acestora: http://www.rgnpress.ro/Analize/Interviuri/Umbero-Eco-Nenorocitii-de-romani-O-ironie-ce-face-cat-o-campanie-de-imagine.html

Niciun comentariu: