joi, 19 februarie 2009

Noroc de articolele altora...


Am urmarit de multe ori cum presa din Romania traduce articole la care au muncit altii si aduc senzationalul in titluri. Mi-am zis ca e imposibil ca acest lucru sa nu se intample, dar macar poti sa mentionezi sursa. Ceea ce nu se prea face.

E aproape de neconceput ca blogosfera sa nu se inspire din articole publicate de altii. Jenant e cand blogeri care se cred de succes si sunt cititi de zeci de oameni nu fac altceva decat sa puna traduceri ale articolelor sau sa preia stirile cu totul. Uneori nu stiu macar despre ce vorbesc, se dau specialisti in domenii in care au ajuns dintr-o eroare.

Mai grav e ca acei oameni despre care crezi ca au pregatirea necesara si talentul de spune lucrurile intr-un alt fel, de a sesiza aspecte care le scapa celorlalti, "profanilor", se inspira fara sa mentioneze sursa.

Iata si de ce sunt dezamagita:

Pe data de 15.12.2008 Alex Mihaileanu scrie in subiectiv.ro articolul cu titlul "O generatie de obositi...". Foarte frumos scris, cel putin asa il vad eu: informeza cititorii despre un articol interesat si isi spune parerea.

Pe data de 18 februarie, ieri adica, inspirat de acelasi articol, "marele" om de cultura si "FILOSOF" Andrei Plesu publica articolul "Munca. Daune Colaterale" in adevarul.ro.
Un articol cotat cu aproape nota maxima data de mai bine de 50 de persoane si peste 4000 de afisari.

Hai sa fim totusi seriosi: sursa de inspiratie e acelasi articol din ABC News. Daca bagi doua-trei citate si dovedesti ca esti mai citit decat altii, plus cateva chestii care nu spun nimic in plus asta nu inseamna ca respectivul articol are valoare. E doar "foame de bani", goana dupa articole cu mentiunea "bun de publicat" sau ""bun de tipar".

Daca astia sunt oamenii de cultura reprezentativi pentru Romania, mai bine pleaca in alta tara. In Africa de Sud, de exemplu.

Niciun comentariu: