luni, 27 octombrie 2008

Toamna(fara sens)


Toamna s-a instalat de mult, ca un musafir familiar, fara a tine cont de conventii sau de politeturi. Daca mai demult, cand eram inca un copil sau pastram inocenta acelei varste, inceputul de toamna venea mult mai devreme, o data cu prunele aromate din gradina pe care le mancam direct din copaci, o data cu inceputul de scoala si trezitul de dimineata fie pentru a merge la scoala, fie pentru a-mi face temele, acum stim ca vine toamna pentru ca “s-a calatorit vara” o data cu Sfantul Ilie sau pentru ca un prezentator meteo ne spune asta.

Mai stim ca a venit pentru ca e noapte cand plecam de la servici, au venit studentii reveniti ultimii din vacanta si tot orasul e mai plin de tineri care se tin de mana, rad zgomotos si descopera plimbarile lungi pe Copoul redenumit Bulevardul Carol din cine stie ce motiv de catre cei care se ocupa cu asta pe la primarii.

Mai stim ca e toamna cand copacii au inceput sa se ingalbeneasca si sa-si lase frunzele pe care le matura din cand in cand cei de la salubrizare, ploua si e mai frig si nenorocitii astia nu inca drumul la caldura pentru ca inca nu e destul de frig sau, in cazul in care este totusi centrala pe scara, nu este destul de frig pentru fundurile tabarcite care stau ziua infofolite la telenovele sau urmarind 300 de emisiuni care au facut-o celebra pe Elodia.

Ne trezim lunea dis-de-dimineata si plecam in aerul rece spre servici. Avem sau nu timp sa observam culorile copacilor pe langa care trecem. Suntem zguduiti si inghesuiti in mijloacele de transport in comun sau ne facem nervi in propriile masini. Este posibil ca pentru unii dintre noi toamna sa fie un anotimp al nostalgiilor, sfarsit al sirurilor de zile lungi si insorite de vara, cu nopti fierbinti si incarcate de energie.

Magia serilor de vara s-a dus, inspiram adanc aerul rece de octombrie, mancam struguri si bem must la Sarbatorile Iasului, ne afumam la mirosul de mici si alte chestii cu trei centimetri de grasime puse pe gratar, salivam la mirosul de porumb fiert sau la gratar, castanele prajite sunt fierbinti si ne luam haine de piele sau blana. De unde or avea astia porumb cu boabele “in lapte” la vremea asta?

Citatul zilei: “Fiecare frunza care cade ajunge sa se odihneasca acolo unde i-a fost sortit dintotdeauna sa fie.” Kent Krueger

Niciun comentariu: